5 najważniejszych składników, które powinny znaleźć się w kebabie

Gotowanie

Kebab uważany jest za jedno z dań fast foodowych, ale daleko mu do hamburgera czy hot-doga. Chociaż stanowi rodzaj jedzenia ulicznego, właśnie w tym tkwi jego fenomen. To bowiem nawiązanie do arabskiej tradycji. Jeżeli chcesz więc przenieść się w kulinarną podróż do tego regionu, odwiedź sprawdzony lokal serwujący kebab w Łodzi. Zwróć jednak uwagę na to, by oferowane jedzenie składało się z kilku podstawowych składników. Bez nich żaden kebab nie będzie nawet namiastką tego oryginalnego.

 

Kebab to regionalne danie kuchni arabskiej, które charakteryzuje się dużą złożonością. Można wymienić ponad 20 wersji tego jedzenia, które różnią się m.in. sposobem podawania. Pojawia się w nich także kilka różnych składników, ale podstawa zawsze pozostaje ta sama.

1.  Lawasz

Chociaż lawasz znany jest przede wszystkim jako chleb ormiański, występuje również w niektórych rejonach Turcji. Tradycyjny wyrób przyrządza się z mąki pszennej, wody i soli. Po wyrobieniu ciasta, formowane jest ono w cienkie placki o wymiarach 30×60 cm i grubości ok. 1,5 mm.

W najlepszych lokalach serwujących kebab w Łodzi, danie powstaje w oparciu o lawasz. Jednak w niektórych miejscach chlebek zastępowany jest gotowymi plackami tortilla.

2.  Baranina, cielęcina lub drób

Kluczowym składnikiem każdego kebaba jest mięso. W zależności od konkretnej odmiany tego dania, wykorzystywana jest baranina, cielęcina lub  drób. Natomiast nigdy nie jest stosowana wieprzowina – z uwagi na istnienie Halalu.

Różny jest też sposób przyrządzania mięsa. Może być ono grillowane klasycznie, pieczone w formie szaszłyków albo opiekane na obrotowym różnie.

3.  Pomidory

Niezależnie od tego, czy w lokalu serwującym kebab w Łodzi zamawiasz wariant döner, dürüm czy iskender, ważnym elementem są pomidory.

Warzywa te podawane są pokrojone w łódkę lub plastry albo… stanowią główny składnik sosu pomidorowego.

4.  Papryka

Łagodna czerwona lub ostra zielona – papryka jest jednym z ważnych składników każdego kebaba. W zależności od wybranej odmiany dania, może być podawana osobno (np. w wersji döner, beyti), jako element szaszłyku (np. w wersji şiş) albo stanowi dodatek do masła, którym skrapia się mięso przed podaniem (np .w wersji ali nazik).

5.  Ezme

Ezme to klasyczna sałatka turecka przyrządzana z papryki i pomidorów – dwóch głównych składników. W wersji tradycyjnej serwowana jest na ostro, natomiast w wielu lokalach serwujących kebab w Łodzi można zamówić ją w wersji dużo łagodniejszej.

To najważniejsze składniki, których nie możesz pominąć podczas samodzielnego przyrządzania kebaba. Wybierz swoją ulubioną odmianę tego dania – niech jego smak przeniesie Cię do Turcji.

Written by Alicja