Dieta bezglutenowa w odchudzaniu – czy to dobry pomysł?

Zdrowie Uroda

Wśród popularnych diet warto zwrócić uwagę na modną dietę bezglutenową. Producenci żywności pozbawionej glutenu chętnie podkreślają obecnie brak tego składnika pokarmowego w swoich reklamach. Czy jednak dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego człowieka i czy pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów?

Na czym to polega?

Gluten jest białkiem zapasowym, które zawarte jest w powszechnie występujących zbożach, między innymi w życie, pszenicy czy jęczmieniu. Dieta bezglutenowa jest metodą walki z objawami choroby trzewnej – celiakii. Jest ona też praktykowana u noworodków i niemowląt, które mogą wykazywać nietolerancję czy uczulenia na gluten. Jeśli gluten znalazłby się w ich diecie prowadziłby do zaniku kosmków jelita cienkiego, co utrudniałoby lub uniemożliwiało wchłanianie składników odżywczych.

Niemniej, dieta bezglutenowa coraz częściej bywa stosowana przez osoby, które nie posiadają medycznych wskazań ku temu, aby taką prowadzić. Czy jest to właściwe postępowanie dietetyczne? – zastanawia się mgr farm. Aleksander Wojtala z i-Apteka.pl

Na czym polega dieta bezglutenowa?

W planowaniu diety bezglutenowej powinniśmy kierować się zasadą 5U stworzoną przez prof. Stanisława Bergera:

  • 1U – urozmaicenie diety, stosowanie w każdym posiłku produktów z różnych grup żywnościowych, co pozwala na dostarczenie organizmowi wszystkich składników pokarmowych i wykluczenie ryzyka wystąpienia niedoborów witamin i mikroelementów,
  • 2U – umiarkowanie, tj. dostosowanie wielkości spożywanych posiłków do swoich potrzeb, pamiętajmy, że nadmierna utrata wagi w krótkim czasie może być niebezpieczna dla zdrowia,
  • 3U – uregulowanie – częstotliwość, liczba i wielkość posiłków w ciągu dnia powinna być względnie ta sama, aby organizm na każdym etapie dnia otrzymywał odpowiednią dawkę energii, a uczucie głodu nie towarzyszyło diecie,
  • 4U – unikanie produktów z nadmiarem tłuszczu, cukru, soli i alkoholu,
  • 5U – uprawianie sportu, połączenie diety z choćby umiarkowaną aktywnością fizyczną jest zalecane wszystkim.

Wady i zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa w świetle najnowszych badań ma wiele zalet i nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować ją jako dietę odchudzającą. Ma korzystny wpływ na proces normowania wielkości wskaźnika BMI. Ścisłe stosowanie jadłospisu bezglutenowego pozwala osiągnąć prawidłową masę ciała w stosunku do wzrostu. Nie bez znaczenia jest przy tym to, że w diecie tej znajdują się zdrowe produkty, w tym kasza gryczana i jaglana czy pieczywo kukurydziane, niezawierające glutenu.

Najlepiej rozpocząć stosowanie diety bezglutenowej po konsultacjach z internistą bądź dietetykiem, ponieważ ewentualne błędy żywieniowe mogą mieć niestety negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Istnieje wiele odmian diety bezglutenowej, m.in. dieta dr Davisa, wykluczająca pszenicę. Jest to ogólnie rzecz ujmując dieta niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa. Brak węglowodanów w diecie sprzyja powstawaniu kłopotów z koncentracją, pamięcią, skutkuje rozdrażnieniem, apatią, bezsennością a nawet depresją. Węglowodany są źródłem energii dla mózgu. Z kolei, nadmiar białka przyczynić może się do pogorszenia stanu zdrowia osoby odchudzającej się. Zaletą diety dr Davisa, bezglutenowej, jest to, że obfituje ona w zdrowe tłuszcze, zawarte w orzechach i olejach.

Written by Karol