Moda na wino chilijskie

Kulinaria

Regionów winiarskich na całym świecie nie brakuje. Koneserów znajdują zarówno wina francuskie, wina hiszpańskie czy wina kalifornijskie. Ale jak się okazuje – ostatnimi czasy panuje moda na wina chilijskie. Jeżeli jeszcze nie mieliśmy okazji zasmakować w tych winach, koniecznie trzeba zmienić sklep. Wino chilijskie jest przede wszystkim dostępne w sklepach winiarskich, a nie delikatesach czy maleńkich osiedlowych sklepach spożywczych.

Wina pochodzące z Chile zyskały na wartości na skutek upadku winiarstwa w Europie. Dopiero jednak pod koniec lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia, wina z tego regionu zrewolucjonizowały rynek. Nowoczesne technologie, jakie stosowano przy produkcji trunków sprawiły, że wina chilijskie mogły wejść w szranki z winami francuskimi czy kalifornijskimi.

Szczepów, z których powstają wina chilijskie jest wiele. Na uwagę jednak zasługuje pochodzący z Francji, ale zapomniany tam szczep Carmenère, który w Chile uprawiany jest na szeroką skalę. Wina powstające z tych winogron dają trunek o pełnym owocowym smaku oraz ciemnej barwie.

Modne chilijskie wina to także alkohole produkowane ze szczepu Cabernet Sauvignon. Powstające z tej odmiany winogron są bogate w garbniki, posiadają aromat owoców, którą podkreśla nuta eukaliptusowa.

Jeżeli ktoś gustuje wyłącznie w winach francuskich, może choć raz pokusić się o degustację wina pochodzącego z Chile, by przekonać się, że i one cechują się głębią smaku.

 


Źródła grafik:
blogwinecellar.com
shop.langguth.de
chilean-wine.com

Written by Karol