Popularne białe wino

Kulinaria

Spośród białych win klienci często wybierają rieslinga. Najczęściej to wino kojarzone jest z Niemcami jako krajem produkcji, choć szczep o tej nazwie uprawia się także w winnicach Francji, Austrii, Australii, nowej Zelandii, stanów Zjednoczonych i Kanady.  To wino białe jest lekkie, pasuje do wielu potraw, także z wieprzowiny. Świetnie smakuje z przyprawami kuchni chińskiej i tajskiej. Ta mnogość zastosowań jest wynikiem równowagi słodyczy z kwasowością, dlatego Riesling harmonizuje z wieloma smakami. Występuje w wersji wytrawnej (podawane schłodzone) i słodkiej (podawane w temperaturze pokojowej).

Riesling przez wielu konsumentów jest ceniony jako młode wino. Jest wówczas aromatyczny (ma aromat jabłek, brzoskwiń, grejpfruta, agrestu, kwiatu róży i świeżo ściętej trawy) i charakteryzuje się rześkim smakiem.  Jednakże riesling może też długo leżakować. W przypadku wina wytrawnego 5-10 lat, wina półsłodkiego 10-20 lat, a wytrawnego nawet przeszło 30 lat. Jednakże podczas długiego leżakowania traci owocowo – kwiatowy bukiet, zastępowany przez nutę benzynową. Dla wielu koneserów wina jest to pożądana zmiana, jednak dla wielu konsumentów nie do przyjęcia.

Riesling jest najczęściej wytwarzany z białych winogron, których skórki nie mogą być uszkodzone, bo wówczas wydzielające się do soku taniny zmieniłyby jego smak i aromat. Od kilku lat uprawia się w Niemczech i Austrii czerwoną odmianę tego gatunku winorośli. Oczywiście, wino powstaje wino białe, więc produkuje się je z samego miąższu, bez obecności pestek i skórki.

Written by Karol