Wina chilijskie dla koneserów

Kulinaria

Jeszcze do niedawna wina chilijskie nie były tak bardzo popularne. Mało kto sięgał po trunki z tej części świata. Na stołach królowały przede wszystkim wina francuskie, włoskie czy greckie. Dopiero od niedawna znalazły swoich amatorów, dla których wina chilijskie bez trudu są w stanie dorównać dobrym trunkom z Francji czy Włoch – regionów uważanych za centrum winiarstwa.

Wina chilijskie swoją wyjątkowość zawdzięczają przede wszystkim nowoczesnym metodom produkcji oraz aromatowi, który na myśl przywołuje niezwykły klimat Andów – gór przebiegających przez Chile.

Kraj ten zasłynął przede wszystkim czerwonymi winami, pochodzącymi ze szczepów Cabernet Sauvignon, które w Chile rosną od ponad dekady. Cechą charakterystyczną tych trunków jest duża ilość garbników nadających typowego, cierpkiego smaku oraz silny owocowy aromat, który zwykle podkreśla eukaliptusowa nuta.

Winnice chilijskie wykorzystały Carmenère – szczep zapomniany we Francji i stworzyły niepowtarzalne, ciemne wina, dla których cechą charakterystyczną jest głęboka owocowa nuta. Uważa się, że to właśnie tego rodzaju trunki mogą w przyszłości stać się znakiem rozpoznawczym win pochodzących z Chile.

Bogata oferta winnic z tego regionu Ameryki Południowej sprawia, że koneserów chilijskich win nie brakuje. Nie ma się czemu dziwić, bo trunki te mają charakterystyczny smak, pełny owocowych nut i głębokiego aromatu. Wina te są więc doskonałym pomysłem na prezent dla tych osób, dla których wina to także pasja.

 
Źródła grafik:
chilean-wine.com
21food.com
wine-by-benito.blogspot.com

Written by Karol