Wina francuskie na każdą okazję

Kulinaria

Francja jest państwem, które słynie z zamiłowania do wina. I nie chodzi wyłącznie o jego spożywanie, ale również o produkcję. Jednak amatorów, którzy piją wina francuskie nie brakuje nie tylko na całym świecie, także w Polsce. Dla wielu osób to właśnie wina z tego kraju są bardzo wysokie jakościowo, biorąc pod uwagę zarówno ich smak oraz aromat.

Wina francuskie można podzielić na trzy główne kategorie. We Francji produkowane są vin de table, czyli wina stołowe. Ich cechą charakterystyczną jest masowa produkcja, a to oznacza, że winogrona nie muszą pochodzić z jednego regionu. Vin de pays to z kolei wina, które powstają z mniej popularnych regionów Francji, które nie stanowią apelacji. Ostatnią grupą win francuskich są vin d’appellation contrôlée, czyli wina, które produkowane są zgodnie z obowiązującymi normami produkcyjnymi.

Jednym z najbardziej znanych win, które kojarzą się z Francją jest beaujolais nouveau. To czerwone młode wino gotowe jest zwykle do spożycia już po sześciu tygodniach od winobrania. Ma wtedy swoje święto, które rozpoczyna się w corocznie w każdy trzeci czwartek listopada. Cechą charakterystyczną jest cierpkość spowodowana obecnością garbników, delikatny bukiet stanowiący połączenie kwiatów polnych i trawy.

Wina francuskie są dobre na każdą okazję. Półwytrawne bądź półsłodkie będą miłym prezentem nie tylko dla smakoszy tych trunków, ale również dla tych osób, które kosztują wina od czasu do czasu – przy specjalnych okazjach.

 


Źródła grafik:
robertsfinewines.com
gifttree.com
britishgirlinparis.wordpress.com
imgarcade.com
tiptoptens.com

Written by Karol