Wino czerwone na zdrowie

Kulinaria

Wiele się mówi o walorach zdrowotnych win. To właśnie z tego powodu wino czerwone znajduje coraz większe grono zwolenników. Zawarte w nich dobroczynne związki wpływają bowiem korzystnie na cały nasz organizm. A to wszystko za sprawą zawartych w skórce i pestkach winogron antyoksydantów – substancji, których celem jest redukowanie szkodliwych wolnych rodników.

W ten sposób wino czerwone przyczynia się do zapewnienia prawidłowej pracy serca oraz żołądka. Flawonoidy znajdujące się w winie czerwonym są w stanie uchronić przed miażdżycą, chorobą wieńcową oraz nadciśnieniem tętniczym i wiążącym się z nim zawałem serca. Zawartość garbników sprawia, że wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Warto również wiedzieć, że wino czerwone wpływa korzystnie na urodę. Zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiadające za szybsze starzenie się skóry. Te same dobroczynne substancje wpływają korzystnie na działanie systemu odpornościowego. Wzmacniają go chroniąc tym samym przed atakami infekcji.

Antyoksydanty zawarte w winie wpływają również korzystnie na poprawę pamięci i zdolności koncentracji, szczególnie w przypadku osób starszych.

Choć wino ma wiele dobroczynnych właściwości, warto pamiętać, że tylko spożywanie trunku w ograniczonych ilościach wpływa korzystnie na zdrowie.  Dlatego też lekarze zalecają, by nie wypijać więcej niż jedną lampkę do obiadu lub kolacji. W ten sposób na pewno sobie nie zaszkodzimy.

 
Źródła grafik:
theguardian.com
bottleblowoutwineandliquor.com
huffingtonpost.com

Written by Karol